Menu
samenleven

Zo ziet boeddhisme in de gevangenis eruit

mindfulness-gevangenis

Gedetineerden overlaten aan hun lot of bijstaan in hun mentale strijd? Onlangs ontmoette ik Varamitra, hoofd boeddhistische geestelijke verzorging bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ik was gefascineerd door zijn werk en raakte met hem aan de praat. Over zijn omvangrijke kennis van de oorspronkelijke boeddhistische leer en zijn onbaatzuchtige inzet voor de maatschappij. Niet veel later sprak ik Laetitia Schoofs, programmamaker voor de boeddhistische televisie. Ze vertelde mij over een indrukwekkende documentaire die vertelt over boeddhisme in de gevangenis. En wie zien wij daar? Inderdaad, Varamitra.

Mediteren in de gevangenis

Gezien het bijzondere werk dat Varamitra met zijn team verricht, en het pionieren in de maatschappij, is de documentaire over mindfulness in de gevangenis zonder meer relevant. Met Prison Pioneers laat documentairemaakster Ulrike Helmer ons zien wat het boeddhisme in de gevangenis betekenen kan. Als toeschouwer ervaar je zelf hoe het is om mindful achter de tralies te zijn. Iedere maandag begeleiden de boeddhistisch geestelijk verzorgers een groep gedetineerden tijdens een training mindfulness, uniek in Nederland. De gevangenen moeten er aan wennen, maar uiteindelijk vinden zij bij hun boeddhistische vertrouwenspersoon raad. Mindfulness en mediteren om hun gedachten rustig te krijgen en de mentale kracht te hervinden voor een betere toekomst.

Boeddhisme in de gevangenis

Een van de verzorgers is Nelleke van Zessen. Zij zorgt ervoor dat de gevangenen ‘landen’ en niet – zoals buiten – op hun hoede hoeven te zijn. Daarmee is zij een van de pioniers binnen het ‘bajes boeddhisme’ in Nederland, iets dat ook in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al jaren speelt. Zo heeft de Britse overheid er uitgebreid onderzoek naar gedaan en de eerste voorzichtige positieve resultaten over mindfulness in de gevangenis gepubliceerd: beter leren omgaan met depressieve gevoelens, afname van agressie en minder terugval in de praktijk. Ik vind het overigens interessant dat de boeddhistisch geestelijke verzorging in de Nederlandse gevangenis is ontstaan op uitdrukkelijk verzoek van gedetineerden zélf. Daarom heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen destijds (in 2004), via de Boeddhistische Unie Nederland (BUN), een aantal verzorgers aangesteld.

Bekijk Prison Pioneers en aanschouw het werk van de boeddhistisch geestelijk verzorgers zelf.

Misschien lukt het om te kijken zoals zij dat doen… zonder oordeel.

Nog geen comments

    Leave a Reply