Menu
samenleven

Dertiger in een dorp

eieren voor een dertiger

Een gewone zondag in Wijchen. Geen Kasteelfeesten, Kermis of Carnaval. Geen braderie, jazz festival of kunstmarkt. Een ‘alledaagse’ zondag in het ‘centrum in Tweestromenland’. Hoe kom je deze dag door? Toen ik enkele jaren geleden zelf in Wijchen woonde, was er nog niet zo veel aan de hand. Niet dat het toen anders was qua recreatiemogelijkheden, maar toen was de zondag voor mij een dag om te sporten, te studeren, op te ruimen, te eten om uiteindelijk na een avondje tv naar bed te gaan. Prima vertoeven dus in Wijchen, niks aan de hand.

Tot het moment dat ik op verschillende plekken in Nederland had gewoond.

Denk aan Arnhem, Nijmegen en Amsterdam. Vooral op de laatste locatie was de zondag een dag vol onbegrensde mogelijkheden. Niet omdat het toevallig een speciale feestdag was, nee, iedere zondag schotelde hetzelfde gevarieerde programma voor: winkelen, dierentuin, parkbezoek, festivals, cabaret, musea, openingen en ga zo maar door.

Okay, Amsterdam is onze hoofdstad, dus wat wil je! Je kunt geen appels met peren vergelijken. Mee eens, maar het zette me wel aan het denken. Zelfs in Nijmegen bleef het aantal mogelijkheden op zondag buitengewoon groot in vergelijking met Wijchen. Maar ook hier: hoe kun je een stad vergelijken met een dorp?

Ik geef toe: als je goed zoekt, vind je in Wijchen ook het nodige vertier op zondag dankzij plekken die nog een soort van ‘stads’ gevoel uitstralen zoals Fien en het Wapen van Wijchen. Maar veel verder kom ik – als enthousiaste dertiger – niet.  Wat ontbreekt er voor mij dan in Wijchen? Wat is praktisch realiseerbaar en past nog wel binnen het karakter van het dorp? Ik heb er eens goed over nagedacht en heb een vermoeden waar het aan ligt:

Ik ben vrijgezel.

En voor een vrijgezellige vrouw is een bruisend en gezellig centrum op een zondagmiddag wel zo prettig. Want ja, als ik er eens alleen uitloop, is het wel lekker om te ervaren dat de levendigheid binnen handbereik ligt en dat er dus voldoende terrassen zijn waaruit ik kan kiezen. Ook wanneer ex 1 op terras 1 zit en ex 2 op terras 2 (dit is een voorbeeld, geen wens of realiteit ;-).

En er is nog iets.

En dat geldt niet alleen voor single ladies, maar volgens mij voor het merendeel van de Wijchenaren: het is o zo prettig als je op zondag nog even boodschappen kunt doen! En daar zit denk ik het grootste manco. Zowel in Nijmegen als Amsterdam kon ik op zondag zonder al te veel logistieke problemen mijn verse groente, fruit, brood en andere producten kopen. En.. tegen de normale prijs! Want ja, bij de benzinepomp en de snackbar kunnen we op zondag van alles kopen, ook in Wijchen, maar de broodjes en de pakken drinken zijn toch echt wel een paar centen of zelfs euro’s duurder…

Ik moet opmerken dat Wijchen wel een fenomenale start heeft gemaakt met boodschappen doen op zondag.

Zie daar: de Ei Machine. Trek een ei! Dat deze uitvinding nog niet op Hart van Nederland is geweest bij SBS6. Echt grandioos. Ben je er al eens langs gereden? Aan de Oosterweg tussen centrum Wijchen en de rotonde naar Grave/Dukenburg. Een automaat waar je eieren ‘uit de muur’ kunt trekken. Fantastisch. Zowel voor singles die op zondagmiddag een eitje willen bakken als voor geliefden die in de ochtend een ontbijt op bed mét vers gekookt ei willen verzorgen.

Ik heb goede hoop dat deze trek-een-ei constructie gaat leiden tot meer gezelligheid op zondag dankzij een meterslange trek-wat-je-nodig-hebt-als-vrijgezel-op-zondag wand waar zowel vrijgezellen als gezinnen elkaar treffen. En nee, dan hoeft deze niet helemaal gevuld te zijn met condooms of morning-after-pillen.