Menu
samenleven

Dertigers nostalgie

dertigers nostalgie

Touwtje springen, Medisch Centrum West, Janet Jackson, Freggles, Skippy bal, Smurfin en kokosbrood… I rest my case. Als deze woorden je niks zeggen, ben je de twintig nog niet gepasseerd of juist ver boven de veertig. Of misschien kom je net kijken in Nederland en is de burka voor jou gesneden koek. Maar als de intro je bekend voorkomt, is je hart nu al gevuld met pure herinneringen.

Die maagdelijke verleden tijd (niet dubbelzinning bedoeld, ha!) werd onlangs actualiteit. Enerzijds omdat ik onlangs verhuisd ben naar een nieuwe woning en de welbekende ‘doos van zolder’ te voorschijn kwam en anderzijds omdat we via trendlezingen hebben vernomen dat nostalgie de komende jaren sterk op de voorgrond treedt. Nu heb je voor dergelijke stromingen niet per se een expert nodig.

Mijn hernieuwde liefde voor Janet Jackson en Madonna elpees kwam niet zomaar uit de lucht vallen.

En die plakjes kokosbrood lagen niet voor niets weer vertrouwd in de broodtrommel. Maar goed, de woorden van de expert zijn een prettige bevestiging van mijn instinctieve trendgevoel.

Ook de emoties bij het doorspitten van mijn zolderdoos waren een duidelijk teken aan de wand.

Compleet met tranen bladerde ik een boek door dat ik als jong meisje had gewonnen bij een bibliotheek. Wat een prachtig puur verhaal. En wat moet ik toen puur zijn geweest! Mijn huidige brein is dusdanig vertroebeld met sociaal-wenselijk gedrag, dat er absoluut geen sprake meer is van onbevangen, pure reflectie. Mijn vergeten kindertijd vol onschuldige ingrediĆ«nten kwam weer tot leven bij het bekijken van mijn schetsen van trouwjurken en getrokken tanden (ja, ranzig maar waar, ze zijn bewaard). Of de vriendenarmbandjes (toen was ‘de man’ nog geen gevaar) en zelfgemaakte galajurken (inderdaad, ik kon er alleen in staan dankzij de nietjes in de rug). En de schoolagenda’s met teksten (ging hij echt vreemd?) en pyjama’s zonder naald en draad (mijn vader dacht dat hij best een pyjama in elkaar kon lijmen).

Nu de dagen korter en kouder zijn, neemt deze nostalgie toe.

Is dit een direct gevolg van de dertig kwaal (ja, 31 december is het zover)? Heeft iedereen die dertig wordt dezelfde ervaring? Ha, zie daar gat in de markt. De website www.dertigersnostalgie.nl. Ja ik heb het adres al geclaimd. Het zou een mooi antwoord zijn, maar ik heb een ernstige hekel aan generalisatie. Waarschijnlijk omdat ook ik tegen wil en dank blijf geloven dat ik uniek ben (dus kom maar op met die derde hersenhelft!). Komt het door de digitalisering? Doordat kids geen poƫzie album meer hebben, maar een sociaal netwerk op de pc? En dat ik dus mijn klasgenootjes van toen per mail kan bewonderen in plaats van bij de smurfin lotgenoten groep? Ik denk dat ik daarmee aardig in de richting zit.

Nog een duidelijke invloed: de zwangere vriendinnen en de jonge kinderen van neven en nichten.

Al zoekende naar cadeautjes kom je nu zelf weer Duplo speelgoed tegen, de muziekdoosjes met balletdanseres of de bedelarmbandjes met kabouters. De nostalgie wordt in rap tempo geactiveerd! Of is het gewoon een Didie ding en blijf ik hangen in mijn onbezonnen jeugd? Als jij dit gevoel kent, kan ik concluderen dat het geen ‘afwijkende’ eigenschap is.

Misschien is de reden voor al die nostalgie een andere en moet ik het aan de experts overlaten.

Of mag ik het antwoord pas kennen als ik veertig word? Benieuwd of mijn intro dan dezelfde zal zijn (Amsterdam, single). Tot die tijd duik ik met grote regelmaat in de doos en verzamel ik al die kleine pareltjes die mijn pure aard prikkelen. En aanrader voor een donkere winterdag! Bovendien staan de hulptroepen al klaar. Websites of winkels die nostalgie verheven hebben tot commercie. Echt leuk wat je daar nog tegenkomt.

Bak ondertussen een echte pannenkoek met stroop, zet Madonna op en stop Bambi in de videorecorder (vooral niet op dvd, gewoon op tape zoals het hoort). Nog leuker: oude video’s van de familie. Zorg wel dat je bij de ongecensureerde versie alleen thuis bent. Je ware – of eigenlijk pure – aard kan best verrassend zijn.