Menu
beleving

Raw Italia, design in Milaan

design expositie in Milaan

Een ‘rauw’ Italië klinkt paradoxaal, maar tijdens een locatiebezoek in Milaan kreeg La Dolce Vita een ander gezicht. Ik bezocht Lambrate, een district in Milaan waarvan ik twee jaar geleden nog nooit gehoord had. Maar, sinds mijn werk voor design studenten en we hun werk exposeren tijdens Salone del Mobile (meubel- en desigbeurs) is Lambrate ook voor mij een bekend fenomeen geworden. Hier vindt namelijk een groot aantal exposities plaats van jonge en gevestigde designers uit de hele wereld tijdens de grote, jaarlijkse designbeurs in april.

Dit jaar exposeert Design Academy Eindhoven eveneens in Lambrate.

Het gebied dankt zijn naam aan de rivier de Lambro en staat bekend om zijn post-industriële uitstraling in combinatie met kunst en design én… Italiaanse scooters. Dé Lambretta scooter komt hier vandaan. Welke scooter? Jawel, het model waarmee Italianen je kruislings voorbij suizen in de smalle straatjes van Milaan.

Op deze januari-dag was er geen scooter te vinden.

De stilte leek een voorbode voor iets groots en waarachtigs dat nog komen zou. Uit ervaring wist ik inmiddels dat die stilte inderdaad doorbroken zou worden; in april tijdens Salone del Mobile. En dit keer ook in Lambretta Art Projects, ofwel LAP; de plek waar de Eindhovens academie voor ontwerpers zal exposeren. LAP is niet zomaar een plek: dit is één van de voormalige productielocaties van Innocenti, het bedrijf dat de Lambretta scooter produceerde in de vijftiger jaren.

Om te voorkomen dat het werk van onze design studenten in een heuse Milanese bouwval terecht zou komen, was een grondige inspectie van LAP geen overbodige luxe. Wat ik te zien kreeg was indrukwekkend.

Nog geen comments

    Leave a Reply