Maanzaad muffins met citroen

Maanzaad als verrassing in een muffin. Varieer met leuke recepten uit het mindfulness klooster.
zoet recept uit boeddhistische keuken
Maanzaad muffins voor een feestje (foto Didie)

Maanzaad stond al geruime tijd op mij verlanglijstje. Ik vind het zo’n magisch zaadje dat knettert en knispert bij een hap van een sneetje brood of een bolletje. Dat het daarna uren tussen mijn tanden blijft zitten vergeet ik voor het gemak maar even. Het leek me geweldig om iets te bakken met deze zaadjes, maar ik kwam ze nooit tegen in het supermarktschap.

Omdat ik vanwege al mijn boodschappen voor de boeddhistische recepten de toko bezocht, zag ik daar eindelijk mijn inktzwarte ingrediënt.

Ik kocht gelijk een flinke zak van 250 gram voor een van de zoete kloostergerechten die ik had gevonden tijdens mijn research voor de boeddhistische recepten. Vervolgens maakte ik deze gezonde muffins voor het hele gezin. Weinig suiker en toch heel veel smaak.

Boodschappen voor de maanzaad muffins:

Voor circa 10-12 muffins

  • 200 ml amandelmelk
  • 130 gram maismeel (ook lekker: 100 gram volkorenmeel + 30 gram amandelmeel)
  • 1 zakje bakpoeder
  • zout naar smaak
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 ei
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 50 ml yoghurt
  • 1 theelepel vanille (dit kun je weglaten als je vanille te duur vindt)
  • 2 eetlepels geraspte citroenschil (van ongeveer 2 grote citroenen)

Maak je muffins als volgt:

  1. Verwarm de oven op 175 graden en vet muffinvormpjes in.
  2. Breng melk aan de kook. Roer de maismeel erdoorheen en haal de pan van het vuur. Laat rusten in een kom.
  3. Meng de droge ingrediënten (bakpoeder, zout en maanzaad) in een andere kom.
  4. Voeg nu de siroop, ei, olie en yoghurt toe aan het maïsmeelmengsel.
  5. Schep daarna de vanille en citroenschil erdoor.
  6. Voeg dit maïsmeelmengsel toe aan de kom met droge ingrediënten en roer kort door.
  7. Vul de muffinbekers en bak in circa 30 minuten gaar.
muffins met ahornsiroop en weinig suiker
Muffins met ahornsiroop (foto Didie)

Nog meer ideeën uit de boeddhistische keuken lees je in de receptenlijst van het zen klooster.