sinterklaasletter chocola fairtrade

Welke sint chocolade maakt gelukkig?

Is de smaak bepalend of speelt er iets anders bij de keuze voor jouw chocoladeletter? Als je weet waar je sint snoepgoed vandaan komt, zou je dan andere keuzes maken? Ik word niet gelukkig van een letter die gemaakt wordt door kinderen in West-Afrika. Beter voel ik me na het eten van chocolade kruidnoten die boerengezinnen een goed leven bezorgen; zodat de kinderen naar school gaan. Eerlijke handel dankzij Fairtrade chocolade, doe je mee deze feestdagen?

Fairtrade zorgt letterlijk voor eerlijke handel in cacao en zorgt ervoor dat alle betrokken partijen: cacaoboeren, handelaren en kopers tevreden zijn. Het doel is een win-win situatie voor iedereen.

Cacaoboerin Dah Oha over Fairtrade
fairtrade cacao boerin
Dah Oho is cacaoboer bij een Fairtrade coöperatie. Met haar inkomen zorgt ze voor het gezin, kunnen haar vier kinderen naar school en naar een dokter wanneer nodig.

Fairtrade chocolade is het nieuwe normaal

Voor de prijs hoef je het niet te laten en lang zoeken is ook niet nodig. Want je koopt Fairtrade sinterklaas chocolade gewoon bij de reguliere supermarkt zoals Jumbo, Lidl, Plus of Albert Heijn. Ook de kruideniers en low budget ketens zoals Action doen tegenwoordig mee. Dus genieten met een lekker en eerlijk gevoel, daar kies ik voor. Daarom koop ik Fairtrade chocolade kruidnoten en letters.

Een dag werken op de plantage voor minder dan een euro?

Tijdens mijn werk voor Fairtrade Nederland in 2018 was ik verantwoordelijk voor de eerlijke chocolade campagnes. Ik zette me er graag voor in; zo hielp ik boerengezinnen een menswaardig bestaan op te bouwen. En daar sta ik nog steeds honderd procent achter. De mannen en vrouwen in West-Afrika zijn net zulke hardwerkende ondernemers als wij en ze verdienen een eerlijke prijs voor het werk dat ze doen. Vaak werken ze nog veel harder dan ik. Van ’s ochtends vroeg tot einde dag zwoegen in de zon op de plantages. Voor kinderen is dat niet anders. In het ergste geval worden de tieners geronseld door handelaren en moeten ze jarenlang op een plantage wonen en werken. Slavernij is nog lang niet voorbij in deze wereld.

Een eerlijk sinterklaasfeestje vieren

Sinterklaas is het mooiste chocoladefeest van Nederland. Laten we massaal voor eerlijk gaan. Iedereen heeft voldoende geld nodig om naar de dokter te gaan, een paar meubels te kopen en eten te maken voor het gezin. En dat lukt deze boeren niet met – schrik niet – 67 cent voor een dag keihard werken. Eerlijke handel verandert dit onrecht. Het biedt boerengezinnen een faire prijs en ons smakelijke chocolade die iedereen gelukkig maakt. Zo vieren we samen een eerlijk feest.

Hoger inkomen Fairtrade cacaoboeren

Het gemiddelde inkomen van Fairtrade cacaoboeren in Ivoorkust is de afgelopen 4 jaar met maar liefst 85% gestegen. Dat blijkt uit een vergelijkingsstudie die Fairtrade heeft laten uitvoeren.

eerlijke chocolade

Laat je informeren over eerlijke chocolade. Wil je zelf ontdekken waarom Fairtrade chocolade net zo lekker smaakt als andere letters en kruidnoten? Benieuwd naar het uitgebreide assortiment? Check dan de Max Havelaar website voor eerlijke sinterklaas chocolade.

Iets lekkers maken met Fairtrade chocolade?

Als je Fairtrade chocolade in huis hebt, kun je er ook heerlijke recepten mee maken. In het weekend samen met vrienden of kinderen bakken om het sinterklaasfeest te vieren. Of gewoon in je eentje smullen van zelfgemaakte kruidnoten. Toen ik voor Fairtrade werkte, hebben we een paar geweldige recepten gemaakt met foodmaker en fotograaf Ingrid Hofstra en styliste Anne van Midden. Reken maar op een origineel en ontzettend smaakvol resultaat.

Genieten van iets lekkers en snel aan de slag?

chocolade sinterklaas recept
Het chocolade paradijs van fotograaf Ingrid Hofstra en stylist Anne van Midden

Choco kruidnoten paradijs

Ingrediënten:

  • 150 gram Fairtrade pure chocolade
  • 250 gram Fairtrade melkchocolade
  • Kruidnoten en strooigoed
  • Verkruimelde kruidnoten
  • Granaatappelpitjes

Bereiding:

  1. Smelt de chocolade au-bain marie.
  2. Roer daarna alle verkruimelde kruidnoten er doorheen.
  3. Pak een cakevorm (met bakpapier) en giet daar het mengsel in.
  4. Vervolgens verdeel je de kruidnoten, strooigoed en granaatappelpitjes over de chocolade.
  5. Plaats je cakeblik minimaal vier uur in de koelkast.
  6. Haal alles uit de cakevorm en snijd in grove stukken.

Smullen maar! Bewaar je chocolade in de koelkast.