Mindful koken met recept voor verse loempia’s

Wil je mindful koken met een mooi recept? Verrassende loempia's volgens de keuken van de zenboeddhisten uit het klooster.
mindful koken met recept
Verse loempia's uit de zen keuken (foto Didie)

Hoe past een loempia in een mindful menu? Voorheen kende ik alleen de loempia als snack. En dan vooral met heel veel zoetzure chilisaus. De ene keer na een avondje stappen of op zaterdagmiddag na de boodschappen. Tijdens de meditatieretraite in het boeddhistische klooster had ik dus ook geen loempia’s verwacht. Maar wat blijkt, de boeddhisten maken de lekkerste loempia’s, met één groot verschil: er komt geen frituurpan aan te pas. De zen variant van de bekende snackvariant is de verfijnde loempia met verse groenten en een saus die mijn nieuwe favoriet is geworden.

Wat heb je nodig voor dit recept uit het klooster?

Voor 4 personen

  • 10 blaadjes sla
  • 100 gram geraspte kool
  • 100 gram geraspte wortel
  • 50 gram geraspte komkommer
  • 15-20 bieslookstengels
  • 10 muntstengels, gewassen en uitgelekt
  • 10 stengels koriander, gewassen en uitgelekt
  • 1 chili peper (optioneel voor liefhebbers van pittig)
  • 3 eetlepels gespleten mungbonen, gedrenkt in water gedurende een uur
  • 1 volle eetlepel maïskorrels (eventueel uit blik)
  • 6 eetlepels heet water (om de saus te maken)
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje kurkuma (of cayennepoeder)
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel limoensap
  • 5-6 eetlepels plantaardige olie
  • 8 vellen rijstpapier + kom heet water
mindful koken met recept voor verse loempia
Verse groenten en kruiden voor een verse loempia (foto Didie)

Mindful koken met deze ingrediënten:

Loempia:

  1. Wok de geraspte kool knapperig en zet in een kommetje opzij.
  2. Doe 2-3 eetlepels water bij de geweekte mungbonen. Voeg zout en kurkuma toe, en vervolgens de mais en gehakte bieslook. Meng alles door elkaar in een kom.
  3. Verhit olie in een pan en bak 1 eetlepel van de mungbonenmix tot de grootte van een pannenkoek aan weerszijde krokant.
  4. Leg de pannenkoek op een plank, dep de overtollige olie eraf en snijd in reepjes.
  5. Doop het rijstpapier in het warm-hete water en droog het op een theedoek.
  6. Leg een kleine hoeveelheid van alle groenten op het rijstpapier en voeg dan twee reepjes mungbooncake toe samen met 2-3 bieslookstengels. Rol het papier op tot een loempiavorm.

Saus:

  1. Meng de suiker, zout en heet water
  2. Voeg de sojasaus toe.
  3. En als laatste de fijngehakte knoflook en limoensap.
mindful koken met boeddhistisch recept
Met aandacht eten en genieten van heerlijke loempia’s (foto Didie)

Wil je vaker mindful koken met recepten uit de zen keuken? En benieuwd waarom ik deze boeddhistische gerechten verzamel? Lees verder over mijn fascinatie voor klooster eten.