Authentieke boeddhistische maaltijd met tofu en groenten

Gezonde en voedzame maaltijd uit de boeddhistische keuken. Een hoofdrol voor tofu en heerlijke groenten.

Zin in een boeddhistische maaltijd met een variatie van groenten, rijst en tofu als belangrijkste ingrediënt? Ga aan de slag met deze lichte maaltijd voor een mindful menu. Laat je niet ontmoedigen door de lijst van ingrediënten. Zie dit als een mooie basis van producten die je nog veel vaker gaat gebruiken in jouw zen keuken.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze boeddhistische maaltijd?

Voor vier personen

  • 350 gram tofu, in grote stukjes gesneden
  • 100 gram mock kip (Chinese vegetarische kip stukjes) of in reepjes gesneden stukjes kipfilet als je geen vegetariër bent
  • 2 eetlepels maïzena
  • 3 sneetjes brood zonder korst, in zeer kleine stukjes gebroken
  • 1 prei, zeer fijn gesneden
  • 6 grote verse tomaten, in blokjes gesneden
  • 4 eetlepels ketchup
  • 100 gram waterkastanje, fijngehakt
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 scheutje sesamolie
  • 100 gram kastanje champignons, geweekt, schoongemaakt en fijngehakt
  • 3 hele groene koolblaadjes
  • 2 stronkjes bosui
  • 1 bosje koriander
  • 1 theelepel plantaardige olie
  • water
  • zout en zwarte peper

Bij dit gerecht heb je een stoommandje nodig. Sinds kort hebben wij er ook een voor zelfgemaakte dumplings. Zo’n mandje kost weinig en is erg leuk om te gebruiken. Ik heb ontdekt dat het helemaal niet zo moeilijk is om eten te stomen. Bovendien zorgt het voor een verrassende kookervaring. Je wordt er vanzelf mindful van. Koop er eentje bij een toko of keukenzaak en probeer het gewoon eens uit. 

Wat ga je doen met alle ingrediënten voor deze tofu maaltijd?

  1. Zet de tofu in een pan onder water en kook gedurende 5 minuten. Giet af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Plet de gekookte tofu met een vijzel en stamper (of keukenmachine) tot het een taaie textuur heeft. Doe het mengsel in een middelgrote mengkom.
  3. Voeg maïszetmeel, brood, helft van de prei, ketchup, sojasaus, nootmuskaat, zwarte peper, sesamolie, waterkastanje en champignons toe aan de kom. Goed mengen.
  4. Vorm met je handen kleine balletjes van en leg opzij (de maat is circa ¼ van een normale gehaktbal).
  5. Plaats een stoommandje in een grote pan met een kleine hoeveelheid water en breng aan de kook. Leg de koolbladeren op de bodem van het mandje en leg er balletjes op. Stoom 7 minuten.
  6. Doe olie in een pan en voeg de andere helft van de prei en tomaten toe en meng goed. Voeg een ½ kopje water toe. Laat 5 minuten koken.
  7. Voeg gestoomde tofuballen toe aan de saus en laat 5 minuten koken. Breng op smaak met zout. Garneer met bosui en koriander.
  8. Serveer met gestoomde rijst

Wil je nog meer boeddhistische gerechten uitproberen? Bekijk de inspiratie voor jouw zen menu met de verschillende recepten uit de kloosterkeuken.

Dit recept is geïnspireerd op de boeddhistische maaltijden van het mindfulness klooster Plum Village. Wil je weten waarom ik deze klooster recepten heb beschreven?

boeddhistisch recept uit klooster
Koken met een stoommandje en tofuballetjes (foto Didie)