Kruidige cupcakes voor een mindful moment

Niet te zoet, lekker gekruid en heerlijk bij de thee. Bewust genieten met deze kruidige cupcakes.
kruiden cupcakes met honing
Een kruidige cupcake volgens boeddhistisch recept (foto Didie)

Deze cupcakes zijn zo smakelijk dat zelfs mijn schoonzus om het recept vroeg, de grootste keukenprinses van mijn schoonfamilie. Zij kookt en bakt al jaren en heeft als cateraar heel wat organisaties blij gemaakt met mooie, heerlijke gerechten. Dat zij verrast was door deze cakejes is een goede graadmeter voor liefhebbers van gezonde cake. Mijn schoonzus gaat namelijk voor gezond, mooie ingrediënten en pure smaken. Dan mag een kruidig verwenmomentje niet ontbreken.

Haal de volgende ingrediënten in huis:

Voor 12 cupcakes:

  • 250 gram volkoren meel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • ½ theelepel kruidnagel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 ei
  • 120 ml kokosolie
  • 150 gram honing
  • 50 gram rietsuiker
  • 300 ml volle melk
  • Handje rozijnen
  • 100 gram cashewnoten ongezouten

De kruiden (kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, gember) kun je ook vervangen door een volle eetlepel speculaaskruiden.

Maak je kruidige cupcakes:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet cupcakes vormpjes in.
  2. Combineer de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, zout, kruiden) en zet apart.
  3. Smelt de kokosolie op laag vuur.
  4. Mix de natte ingrediënten (ei, olie, honing, melk) tot een gladde massa.
  5. Hak de cashewnoten in stukjes
  6. Spatel de droge ingrediënten door deze massa.
  7. Voeg als laatste de rozijnen en cashewnoten toe (duw de rozijnen er goed in zodat ze niet uitsteken en verbranden in de oven).
  8. Schep het beslag in de vormpjes en bak 25-30 minuten.

Een leuke variatie: smelt een reep pure chocolade (au bain marie) en druppel dit rijkelijk over de bovenzijde van de cupcakes bij stap 8. Strooi er daarna kokosschaafsel overheen en bakken maar.

Leef je uit in de zen keuken met mijn verzameling boeddhistische recepten. Wil je weten waarom ik al deze gerechten uit het mindfulness klooster heb verzameld, lees dan het artikel over de geheimen uit de zen keuken.