Boeddhistisch recept met fruit: hartige peren crunch

Bewust genieten van een maaltijd met peren? Een hartige verrassing uit de boeddhistische keuken.
boeddhistisch recept met fruit
Boeddhistisch recept met groenten en peren (foto Didie)

Peren en groeten in één gerecht? Dit boeddhistisch recept met fruit leek me wel iets. En mijn enthousiasme werd nog groter vanwege de topping van walnoten. Ik ben namelijk een grootverbruiker van noten, mijn hele leven al. Hazelnoten, pistache, pecan, walnoten, cashew, liefst met rozijnen of als muesli. Het is een hardnekkig verslaving die inmiddels drie generaties overstijgt. Zowel mijn moeder als mijn zoontje genieten dagelijks van een flinke portie.

boeddhistisch recept met fruit
Ingrediënten voor een boeddhistische maaltijd thuis (foto Didie)

In dit hartige recept uit de zen keuken spelen de noten een bijrol, alle eer gaat naar de peer!

En dat mag wel een keer want doorgaans ligt onze fruitschaal vol met appels en sinaasappels. De peren sla ik meestal over tijdens het boodschappen doen omdat ze geen ‘bite’ hebben, iets dat de Elstar bijvoorbeeld wel heeft. Soms maak ik een uitzondering, omdat het seizoen nieuwe peren brengt die net zo lekker smaken als een sappige appel. De peer verdient meer… Daarom dit originele recept geïnspireerd door het menu van de boeddhisten in het mindfulness klooster. Het resultaat is een bijzonder gerecht met de zachte, zoete smaak van peren, het frisse van de radijs en het voedzame van de koolraap. Onverwacht lekker.

peren uit de moestuin voor een boeddhistisch recept met fruit
Een hoofdrol voor de peren (foto Didie)

Boodschappen voor deze boeddhistische maaltijd met fruit:

Voor 4 personen

  • 8 peren
  • plantaardige olie om te bakken
  • 100 gram walnoten
  • 1 eetlepel witte suiker
  • snufje zout
  • peper
  • 5 radijsjes
  • 1 koolraap
ingrediënten voor een boeddhistische maaltijd met fruit en groente
Eenvoud in de keuken thuis (foto Didie)

Zo maak je de peren groenten crunch

  • Schil de peren, verwijder klokhuis en snijd in stukjes
  • Hak de walnoten in grove stukken
  • Rooster de walnoten in plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur
  • Strooi de suiker en het zout over de geroosterde walnoten en roer totdat de suiker gesmolten is. Doe in een kom en zet apart
  • Was de radijsjes en schil de koolraap. Snijd plakjes van de radijsjes en koolraap.
  • Doe wat olie in een ovenschaal en voeg de peren, radijs en koolraap toe
  • Strooi er peper en zout op en bak ongeveer 50 minuten afgedekt in een oven van 180 graden totdat de koolraap zacht is geworden.
  • Verdeel de walnoten erover voor het opdienen
boeddhistisch recept met fruit
De peren uit de zen keuken (foto Didie)

De restjes van dit gerecht zijn heel goed te gebruiken als maaltijdsoep. Voeg wat groentebouillon toe en pureer alle restjes. Serveer in soepkommen en strooi de walnoten eroverheen. Nog meer soepgerechten of andere recepten uit de zen keuken? Laat je inspireren. En lees ook verder voor wat meer achtergrondinformatie over boeddhistisch eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *