Pure eenvoud met chocolade bonbons uit het klooster

Zelf chocolade bonbons maken volgens boeddhistisch recept. Het is makkelijker dan je denkt. Verwen jezelf en je vrienden.

Chocolade is niet meer weg te denken uit mijn dagelijkse voeding. Daarom was ik gelijk benieuwd naar dit recept voor bonbons uit het klooster. Sinds ik gewerkt heb voor de stichting Fairtrade Nederland weet ik chocolade echt te waarderen. Ik ben liefhebber geworden van pure chocolade gemaakt van eerlijke cacao uit West-Afrika. Repen met het Fairtrade logo dus. Diezelfde chocola gebruik ik voor zelfgebakken traktaties met een gesmolten laagje cacao. Mijn man en zoontje zijn inmiddels ook fan en daar ben ik blij mee.

Liever een taartje met pure chocolade en weinig suiker dan een reep witte chocola die alleen uit cacaoboter en suiker bestaat.

En dat begrijpen ze in het Franse klooster Plum Village ook. Dit recept uit de zen keuken met pure chocolade is eenvoudig en ontzettend lekker. Trakteer jezelf, vrienden en familie op de pure smaak van deze bonbons.

zelfgemaakte bonbons met pure fairtrade chocola
Zelfgemaakte bonbons met pure Fairtrade chocola (foto Didie)

Verzamel de ingrediënten voor de chocolade bonbons uit het klooster:

Voor circa 8-10 bonbons

  • 2 repen pure chocolade van 200 gram (Fairtrade, minimaal 75% cacao)
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • beetje zout
  • 50 gram ongezouten noten
  • handje vol rozijnen
  • 50 gram kokosschaafsel

Maak je eigen zen traktatie:

  1. Hak de repen in kleine stukjes.
  2. Kook een laagje water in een pannetje en zet er een schaaltje in (dat het water niet raakt).
  3. Zodra het water kookt draai je het vuur laag en voeg je de chocolade stukjes toe, blijf roeren totdat alles gesmolten is (au bain marie).
  4. Brokkel de kokosolie in stukjes door de zachte chocola en roer totdat alles gesmolten is.
  5. Meng daarna de siroop met de chocola.
  6. Giet het mengsel in een ijsblokjeshouder en doe 1-2 nootjes en rozijnen in ieder blokje en strooi kokosschaafsel eroverheen.
  7. Laat de chocola afkoelen en hard worden (circa uur in koele ruimte).
  8. Haal de chocola uit de blokjes en genieten maar (als de chocola vastzit, kun je de blokjes losmaken door warm water over de onderkant van de ijsblokhouder te laten stromen).

ps: ik heb een siliconen bakvorm gebruikt voor halve bollen. De chocolade komt er makkelijker uit, maar met ijsblokjeshouders gaat het ook prima.

zen met chocola
Zen met zelfgemaakte chocolade bonbons (foto Didie)