Maak je eigen slowfood maaltijd

slowfood recept
Slowfood bietensoep van MergenMetz

Wil je ook lokaal genieten met pure ingrediënten? Dankzij de Slowfood beweging vind je dagelijks inspiratie voor een bewust duurzaam voedingspatroon. Een mooi voorbeeld is het recept voor bietensoep met mierikswortelyoghurt. Slowfood aanhanger Norbert Mergen schreef het recept. Op zijn website vind je alle inspiratie die je nodig hebt voor jouw slowfood lifestyle.

Recept voor slowfood: Bietensoep met mierikswortelyoghurt

Bieten en mierikswortel zijn oude groenten. De eerste bieten worden in de zomer geoogst en dat seizoen loopt door tot de komst van de nachtvorst. Ze zijn goed in de winter te bewaren en vormen een bron van vitamine c en allerlei mineralen. Oorspronkelijk is de biet voortgekomen uit de strandbiet, die aan de kusten van zuidelijk Europa en West-Azië groeit. Historisch onderzoek heeft bewezen dat de biet reeds bij de Assyriërs (2000 – 600 v. Chr.) bekend was. De Romeinen hebben deze groente in Europa verspreid. Maar de rode biet zoals wij die kennen, stamt pas uit de eind negentiende, begin twintigste eeuw. De herfst is ook de oogsttijd van de mierikswortel. Deze wortelstokken kennen we ongeveer net zo lang als de bieten. De plant komt uit Oost- en Zuid-Europa. Deze groente is zeer rijk aan mineralen en bevat bijzonder veel vitamine c.

Ingrediënten voor de bietensoep (6 personen)

  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 2 stelen bleekselderij, fijngesneden
  • 500 gr bieten, gekookt en gepeld en kleingesneden
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • 2 eetl. rode wijnazijn
  • 2 eetl. goede olijfolie
  • 300 ml groentebouillon
  • peper & zout
  • 1 eetl. mierikswortel (vers of uit een potje)
  • 100 gr dikke yoghurt (Turkse, Griekse)
  • wat sprieten bieslook

Bereiding van de maaltijd

  • Meng de gesnipperde sjalotten, bleekselderij, knoflook en bieten.
  • Doe de azijn en olie erbij en bedek het geheel met folie.
  • Zet dit minstens twee uur, bij voorkeur de hele nacht, in de koelkast.
  • Meng het vervolgens in een pan met de bouillon en pureer het, bijvoorbeeld met de staafmixer.
  • Breng zachtjes aan de kook en laat het een minuut of vijf pruttelen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng vervolgens de yoghurt met de mierikswortel en snipper de bieslook met een schaar.

Serveer de warme bietensoep in kommen (of hittebestendige glazen), schep er een lepel mierikswortelyoghurt op en strooi er wat bieslook over.