Verrassende sesamcake met een bite

Een zoete traktatie uit het zen klooster. Een cake en taart in één vorm samengebracht. Heerlijk!

Welke cake kan mij nog verrassen? Eentje uit een boeddhistisch klooster? Ik heb al heel wat cakes gebakken en geproefd met uiteenlopende vullingen en versieringen. En dus schaar ik mij onder de fijnproevers van het smakelijke, vaak zachte biscuitdeeg. Dat een vrij normale cake uit de zen keuken mij zou verrassen, had ik niet verwacht.

boeddhistische traktatie
Mooie ingrediënten voor de cake (foto Didie)

De ingrediënten maakten mij al een beetje nieuwsgierig: sesampasta en yoghurt? Maar het was vooral de manier waarop de boeddhisten deze zoete traktatie bereiden die bijzonder was. Eerst een crunchy, smaakvolle korstlaag en dan pas het zachte deeg van de cake. De combinatie van deze twee soorten deeg creëerde een feestje aan tafel. Tot aan de laatste kruimel is deze cake op gesmuld.

Wat heb je nodig voor deze boeddhistische cake?

  • 150 gram witte bloem
  • 50 gram volkorenmeel / speltmeel
  • 125 gram maïsmeel
  • 100 gram rietsuiker
  • 30 gram witte suiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 90 gram sesampasta
  • 20 gram honing
  • 300 ml yoghurt
  • 1 ei
  • 1 theelepel baking soda

Wat ga je doen met alle ingrediënten?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Combineer het meel en de suikers en snijd de boter in kleine stukjes erdoorheen. Druk alles samen, maar niet te hard, het moet luchtig blijven.
  3. Doe de helft van dit mengsel op de bodem van de cakevorm. Dit maakt de korst voor de cake.
  4. Mix nu de sesampasta, honing, yoghurt en ei tot een gladde massa.
  5. Kneed vervolgens de bakingsoda door de andere helft van het deeg en voeg daarna de gladde massa toe. Giet dit mengsel bovenop de ingedrukte korst.
  6. Bak de cake ongeveer 35 minuten totdat het midden van de cake is gerezen en veerkrachtig aanvoelt.

ps: ik heb de cake gebakken in een glazen ovenschaal in plaats van een cakevorm. Daardoor zijn de twee verschillende lagen goed zichtbaar zodra de cake uit de oven komt. Vet een ovenschaal in en zet ‘m ook in het midden van de oven volgens de bereidingswijze. De onderkant wordt lichtbruin en de tweede laag donker goudbruin.

sesamcake uit de zen keuken
Crunchy cake volgens boeddhistisch recept (foto Didie)
cake uit het boeddhistische klooster
Tot aan de laatste kruimel hebben we van de cake gesmuld (foto Didie)

Ook benieuwd naar de hartige recepten uit het boeddhistische klooster? Haal je inspiratie uit deze zen keuken.

Ik heb ook beschreven waarom ik zo gefascineerd ben door deze bijzondere gerechten die ik mocht proeven in de mindfulness gemeenschap van Plum Village.